Laat een bewoonde indruk achter

3 september 2024

Als je op vakantie gaat, is het belangrijk om je huis achter te laten alsof er wel gewoond wordt. NU.nl vroeg aan Marcelino Levering, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hoe je dat het beste doet. “Het komt er eigenlijk op neer dat je zoveel mogelijk de indruk moet wekken dat je thuis bent, begint Marcelino. “Dat kan redelijk makkelijk en kost niets. Maar investeren in goede inbraakwerende sloten is ook verstandig. Hiervoor ga je naar een PKVW-erkend bedrijf bij jou in de buurt.”

Hoe laat je een bewoonde indruk achter?

Er zijn verschillende manieren om een bewoonde indruk achter te laten. Marcelino noemt de belangrijkste:

  • Laat lampen branden. Zorg voor goede verlichting en installeer tijdschakelaars op lampen op verschillende plekken in huis. Het liefst zowel beneden als boven. Ook slimme verlichting die je op afstand met je telefoon kunt bedienen, is een uitkomst.
  • Verder kan het slim zijn je buren om hulp te vragen. Vraag bijvoorbeeld of ze om de dag langs willen komen om de post weg te halen, zodat die zich niet opstapelt voor de deur. Misschien kunnen ze dan ook af en toe de gordijnen open- en dichtdoen.
  • Ook kan het helpen je huis rommelig achter te laten. Laat bijvoorbeeld bordjes met bestek staan. Dat kan een inbreker aan het twijfelen brengen. Het zijn van die simpele dingen waar een inbreker naar kan kijken.

Wees terughoudend op sociale media

Marcelino heeft nog één belangrijke andere tip. Pas je gedrag op sociale media aan. “Als je wel je best doet je huis goed achter te laten en vervolgens de deur digitaal openzet, is dat bijna vragen om problemen. Deel je vakantiemomenten dus niet op sociale media. Doe dat pas achteraf. Vergeet niet dat een inbraak vaak maar een paar minuten kost, maar je kunt de rest van je leven last hebben van de emotionele gevolgen. Ga dus voor goed hang- en sluitwerk naar een PKVW-erkend bedrijf.”

Lees het hele interview op NU.nl.